Australische wapenexperts naar Irak

SYDNEY - Australië heeft twaalf wapendeskundigen naar Irak gestuurd. Zij zullen zich daar voegen bij de teams van inspecteurs die op zoek zijn naar chemische, biologische en nucleaire wapens. Dat heeft Defensieminister Robert Hill zaterdag gezegd.

De Verenigde Staten hebben 1400 Amerikaanse, Britse en Australische experts opgeroepen op zoek te gaan naar verboden wapens. Het land kampt met veel kritiek dat het om die vermeende wapens een oorlog is begonnen, maar dat er nog steeds niets is gevonden. Hill riep op tot geduld.

Frankrijk, fel tegenstander van die oorlog, vindt dat het land en de VS hun meningsverschil opzij moeten zetten en moeten samenwerken aan de wederopbouw van Irak. Dat zei Defensieminister Michele Alliot-Marie zaterdag. Dat er nog geen verboden wapens zijn gevonden, rechtvaardigt achteraf Frankrijks standpunt dat de wapeninspecteurs meer tijd hadden moeten krijgen. “Maar wat is gebeurd, is gebeurd. Dit behoort tot het verleden”, aldus de bewindsvrouw.

Amerikaanse soldaten hebben zaterdag de nieuwe Iraakse politieacademie doorzocht. Ze hebben de vijftien belangrijkste functionarissen van Saddam Husseins Baath-partij opgepakt die er met elkaar vergaderden. Dat heeft een Amerikaanse woordvoerder meegedeeld.

Tip de redactie