WENEN - De Oostenrijkse verdachte in de incestzaak in Amstetten, Josef Fritzl, is al sinds 1967 een bekende van politie en justitie. Een Oostenrijks regionaal dagblad heeft donderdag met officiële documenten aangetoond dat de man in 1967 is veroordeeld wegens verkrachting van een 24-jarige vrouw.

In dat jaar deed hij ook een poging tot verkrachting van een 21-jarige vrouw.

Geruchten over een eerdere veroordeling deden al de ronde, maar bewijsmateriaal was er tot dusver niet. De krant meldt overigens niet veel details, zoals de uiteindelijk opgelegde celstraf in de zaak. Justitie weigert nader commentaar, ook al omdat de zaak formeel is verjaard.

Verkracht

De betrokken krant Oberösterreichischen Nachrichten beweert ook dat een vrouw zich bij de redactie heeft gemeld, die zegt ook verkracht te zijn door Fritzl in de jaren zestig.

Het justitiële verleden van Fritzl is van belang omdat hij een kwart eeuw lang zijn dochter wist te verbergen en te misbruiken in een kelder onder zijn huis. De kelder was volgens de jongste onderzoeksresultaten met liefst twee stalen deuren van de buitenwereld afgesloten.

Fritzl verwekte bij zijn dochter zeven (klein)kinderen van wie hij er uiteindelijk drie adopteerde, allemaal zonder kennelijke argwaan bij de autoriteiten.