WAGENINGEN - Het Comité 4 en 5 Mei Wageningen verwacht maandag ongeveer 1300 veteranen uit binnen- en buitenland voor het jaarlijkse Bevrijdingsdefilé. De oudste deelnemers zijn dik in de negentig jaar.

Het comité heeft een veteraan van 104 jaar, die nog naar Wageningen wilde reizen, laten weten dat het beter voor hem is thuis te blijven.

Na het overlijden van prins Bernhard is een nationale Veteranendag ingesteld op 29 juni, de verjaardag van de prins. Maar tal van geallieerde oudstrijders uit de Tweede Wereldoorlog blijven de traditionele eremars op 5 mei in Wageningen trouw. Aan de optocht doen ook veteranen mee uit onder meer Korea, Srebrenica en Afghanistan.

Oudstrijders

In totaal trekken ruim 2000 deelnemers door de Wageningse straten, aldus het comité. Behalve oudstrijders doen ook militaire muziekkorpsen, historische legervoertuigen en groepen acteurs in originele legerkledij uit de Tweede Wereldoorlog mee.

Deze groepen delen chocoladerepen in originele wikkels aan het publiek uit, net zoals de bevrijders in 1945 dat deden.

Solidariteit

Bekende wetenschappers werken op 5 mei in Wageningen mee aan de Freedom University. Zij geven college over vrijheid en solidariteit. Staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken geeft de aftrap, onder anderen gevolgd door Iteke Weeda en Maarten van Rossem.

Hun lezingen zijn, net als het defilé, de herdenkingsdienst, de vliegshow en andere Wageningse feestelijkheden live op televisie te zien voor abonnees van kabelmaatschappij UPC. De uitzending duurt van twaalf uur 's middags tot middernacht.