Poetin ontvangt Europese leiders in Sint-Petersburg

SINT-PETERSBURG - Rusland en de landen van de Europese Unie hebben zaterdag afgesproken nog eens te kijken naar de strenge visumvoorwaarden voor Russische burgers. De Russische president Poetin had zaterdag opgeroepen tot een vrijer reisverkeer met EU-landen.

Afgesproken is nu de voorwaarden te bekijken voor het visumvrij reizen op de lange termijn. Dat moet leiden tot een “nieuw Europa zonder scheidslijnen”, aldus de slotverklaring. Wel verlangt de EU meer samenwerking van Rusland bij de aanpak van illegale immigratie en drugssmokkel via Afghanistan en Rusland.

'Eén Europa voor alle Europeanen'

Poetin deed zijn oproep in Sint-Petersburg tijdens een vergadering met de EU. Die bijeenkomst was onderdeel van de festiviteiten ter gelegenheid van de 300e verjaardag van de stad. Op de top is een gezamenlijke verklaring opgesteld met de titel 'Eén Europa voor alle Europeanen'. Gastheer Poetin toonde zich daar tevreden over. Ter tafel lagen immers enkele moeilijke onderwerpen, zoals de strijd tegen de separatisten in Tsjetsjenië.

”Er is weer een grote stap genomen in het nader bijeen brengen van Rusland en de Europese Unie. Zij ontwikkelen hun banden in politieke, economische en andere zin, in het belang van alle landen, van al onze burgers”, zei de Russische president.

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie vond dat Rusland en de EU een ”zeer, zeer sterke band” hebben. De Italiaanse premier Berlusconi zei te hopen dat “Sint-Petersburg een Russische deur naar Europa wordt”. Volgens hem hoort Rusland bij een groter Europa.

Kritiek op Schengen-verdrag

Poetin had zich beklaagd over de ‘Schengen-muur’ die zijn land scheidt van Europa. Volgens het Schengen-verdrag moeten Russen een visum hebben om de meeste Europese landen te bezoeken. “We moeten voorkomen dat er een logistiek vacuüm ontstaat tussen Rusland en de zich uitbreidende EU”, aldus Poetin. De uitbreiding van de Unie mag verder volgens Poetin niet nadelig uitpakken voor zijn land.

De bijeenkomst met de vijftien EU-lidstaten plus de tien kandidaat-leden werd na drie uur beëindigd, een uur later dan gepland. Het was de elfde top tussen Rusland en de EU.

Vredesplan Tsjetsjenië

De EU heeft verder haar steun uitgesproken voor het Russische vredesplan voor de afvallige republiek Tsjetsjenië, aldus de Griekse president en huidig EU-voorzitter Costas Simitis. Wel wil de EU daar nauwer bij worden betrokken zijn. Poetin heeft het altijd als binnenlands probleem beschouwd. Ook de Britse premier Blair sprak zaterdag zijn steun uit. De Duitse bondskanselier Schröder heeft Rusland zaterdag opgeroepen het Kyoto-protocol, het internationale milieuverdrag, te ratificeren.

Schröder en Bush

Na een persconferentie heropenen president Poetin en de Duitse bondskanselier Schröder de gerenoveerde Bernstein-kamer in het Katharina-paleis. Later zaterdag wordt de Amerikaanse president Bush verwacht. Schröder en Bush zien elkaar voor het eerst sinds de oorlog in Irak. Een ontmoeting tussen beide heren staat niet op het programma. De Verenigde Staten waren erg teleurgesteld in Duitsland dat zich tegen de oorlog kantte.

De Duitse bondskanselier Schröder vond dat de ontmoeting de wereld sinds de oorlog in Irak weer dichter bij elkaar heeft gebracht. De Franse president Chirac stelde dat de betrekkingen tussen zijn land en de VS goed blijven. Ook Frankrijk was fel tegenstander van een Amerikaanse aanval op Irak.

In totaal wonen ongeveer veertig staatshoofden en regeringsleiders de feestelijkheden in Sint-Petersburg bij. Onder hen ook de nieuwe Chinese president Hu Jintao. Die maakte zaterdagochtend van de gelegenheid gebruik om in Sint-Petersburg de premiers van India en Japan te ontmoeten. Met de Japanse premier Koizumi besprak Hu de ontvoering van zeker vijftien Japanners eind jaren '70 naar Noord-Korea, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie