Ondanks nieuwe SARS-besmettingen licht optimisme

PEKING - China heeft zaterdag weer een SARS-besmetting gemeld. Het is de zesde dag achtereen dat het aantal nieuwe gevallen onder de tien blijft. Wel zijn er vier mensen aan SARS overleden en daarmee komt het landelijk totaal op 332.

Alle sterfgevallen en de nieuwe besmetting deden zich voor in de hoofdstad Peking. De ene nieuwe besmetting was het laagste cijfer dat China sinds 20 april dagelijks heeft doorgegeven. In het hele land zijn 3371 mensen weer uit het ziekenhuis ontslagen.

Hongkong, een Chinese stad, heeft zaterdag drie nieuwe besmettingen en vier doden gemeld. Hongkong meldt zijn cijfers altijd separaat.

Zeven nieuwe besmettingen in Taiwan

Taiwan meldde zaterdag zeven nieuwe SARS-besmettingen. Het is de tweede dag op rij sinds half mei dat het aantal nieuwe besmettingen onder de tien blijft waarmee het optimisme wordt gesterkt dat de epidemie onder controle is.

Volgens de laatste cijfers zijn 676 mensen op het eiland besmet met het Severe Acute Respiratory Syndrome. Het dodental blijft staan op 81. Alleen in China, inclusief Hongkong, is de situatie erger.

Het aantal nieuwe besmettingen is deze week drastisch gedaald. Vorige week donderdag werd nog een recordaantal van 65 nieuwe gevallen gemeld. De ziekteverspreiding via ziekenhuizen is bijna teruggebracht tot nul, aldus de gezondheidsautoriteiten.

SARS-dode in Canada

Een 57-jarige man is in de Canadese stad Toronto aan de gevolgen van SARS overleden. Dat hebben de plaatselijke gezondheidsautoriteiten vrijdag bekendgemaakt. In Canada zijn inmiddels 30 mensen bezweken aan de longziekte.

Ondanks dat in Canada de afgelopen dagen drie mensen aan de gevolgen van SARS bezweken, denkt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het land de ziekte onder controle heeft. Ook minister van Volksgezondheid Ann McLellan zei dat de ziekte onder controle is.

”Het wordt niet erger”, zei de bewindsvrouw in een interview met de nieuwszender CNN. Volgens McLellan zijn alle recente besmettingen veroorzaakt in ziekenhuizen. In Canada zijn 7000 mensen in quarantaine geplaatst om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Maar gezondheidsfunctionarissen denken dat de komende dagen cruciaal zijn in het gevecht om de ziekte te beheersen in de regio Toronto. De gezondheidszorg in de stad is overbelast. In totaal zijn 149 mensen besmet met het longvirus, donderdag waren dat er nog 107.

Tip de redactie