HARARE - Oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft president Robert Mugabe verslagen bij de presidentsverkiezingen in Zimbabwe, met 47,9 procent tegen 43,2 procent.

Omdat volgens de officiële uitslag geen kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen heeft, is een tweede en beslissende ronde nodig.

De oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC) van Tsvangirai heeft echter protest aangetekend. Volgens de MDC is er geknoeid met de resultaten om een tweede ronde te forceren ten faveure van Mugabe.

Als de MDC weigert mee te werken aan een tweede ronde, dan kan Mugabe gewoon blijven zitten heeft de kiescommissie bekendgemaakt. De MDC besluit dit weekeinde over deelname aan een tweede ronde, aldus partijvoorzitter Tendai Biti vrijdagavond.

Tellingen

De MDC zegt dat uit eigen tellingen blijkt dat haar leider in de eerste ronde 50,3 procent van de stemmen kreeg en dat een tweede dus niet nodig is. "We zijn het niet eens met hun cijfers", aldus een MDC-woordvoerder.

Het heeft meer dan dertig dagen geduurd voordat de kiescommissie de resultaten van de verkiezingen van 29 maart liet inzien. "Waarom mag het dan maar een paar minuten duren om met hun cijfers akkoord te gaan?", aldus een vertegenwoordiger van de MDC-partijleider.

Fraude

Tsvangirai heeft meer dan eens laten weten dat hij hoe dan ook niet aan een tweede ronde meedoet, omdat hij er zeker van is dat Mugabe door fraude en intimidatie aan de macht wil blijven.

Sinds de verkiezingen eind maart verkeert het land in een politieke crisis. De regering van Mugabe probeert de oppositie door middel van geweld en intimidatie onder druk te zetten.

Zo hebben ZANU-PF-leden martelkampen opgezet om mensen die ervan worden verdacht op de oppositionele MDC te hebben gestemd, systematisch te selecteren, af te tuigen en te martelen.

Aanhangers

Ook zijn honderden aanhangers van de oppositie bij gewelddadigheden opgepakt en later weer vrijgelaten. Tegen geen van hen werd een aanklacht ingediend.

In totaal zijn zeker vijftien aanhangers van de oppositie gedood. Mogelijk is het dodental nog veel hoger. Veel dorpen die de oppositie steunen, zijn van de buitenwereld afgesloten.

Documenten

Daarnaast heeft de politie bij de grootste onafhankelijke organisatie voor het monitoren van de verkiezingen, het Zimbabwe Election Support Network (ZESN), computers en documenten in beslag genomen.

Het ZESN wordt beschouwd als de enige onafhankelijke bron van informatie over de verkiezingen van eind maart. De organisatie heeft oppositieleider Morgan Tsvangirai aangewezen als winnaar van de presidentsverkiezingen.

Chaos

Als Mugabe de tweede ronde wint of gewoon blijft zitten zal het Afrikaanse land naar verwachting nog verder in economische chaos storten.

Mugabe is al 28 jaar aan de macht. Mocht Tsvangirai winnen, dan staat het Westen klaar om het straatarme land hulp te geven. Zimbabwe heeft inmiddels te maken met een inflatie van meer dan 165.000 procent en kent enorme voedseltekorten.