Bush bezoekt Auschwitz

KRAKAU - De Amerikaanse president Bush heeft zaterdag tijdens zijn bezoek aan Polen ook de voormalige concentratiekampen Auschwitz en Birkenau aangedaan. Bush legde een krans bij het monument ter nagedachtenis aan de talloze slachtoffers van het nazikamp. Bush' vrouw Laura legde een roos neer.

De president noemde de gaskamers “een herinnering aan de macht van het kwaad en de noodzaak om het kwaad te bestrijden”. “De beschaafde wereld mag nooit vergeten wat hier is gebeurd”, aldus Bush.

Sterke Atlantische alliantie

Bush riep tijdens zijn bezoek de Amerikanen en Europeanen op tot eenheid. Hij zei dat zijn land zich sterk wil maken voor een “sterke Atlantische alliantie”. Ook wenste hij samenwerking met Europa in de strijd tegen aids en honger, vooral in Afrika.

”De Verenigde Staten willen een sterke Atlantische alliantie om onze veiligheid en vrijheid te garanderen en om vrede in de wereld te bewaren.” De VS krijgen veel kritiek over zich heen over de oorlog in Irak nu er geluiden opgaan dat er veel te weinig bewijs was voor de aanwezigheid van verboden wapens om zoveel geweld te gebruiken. Op die manier zouden de Amerikanen en Britten de oorlog onder valse voorwendselen zijn begonnen.

Vooral met Frankrijk en Duitsland, beiden fel tegenstander van de oorlog, botert het nog steeds niet. “Dit is niet het moment om de meningsverschillen in een grote alliantie nog eens te versterken”, aldus de president.

In Polen sprak hij ook met zijn collega Kwasniewski. In de loop van zaterdag reist hij verder naar de Russische stad Sint-Petersburg die het 300-jarig bestaan viert.

Vredesoverleg

Na Rusland vertrekt Bush naar de G8 in Evian en gaat daarna naar het Midden-Oosten, onder meer voor vredesoverleg. Daarover zei Bush dat hij er alles aan zal doen om een akkoord tussen Israël en de Palestijnen te bewerkstelligen. Bush noemde de opstelling van de nieuwe Palestijnse premier Mahmoud Abbas “een gunstig teken”. Die is tegen aanslagen op Israëliërs. De president riep op tot de stichting van een “hervormde, vreedzame en onafhankelijke Palestijnse staat”.

Permanente vertegenwoordiging

Amerika is verder van plan een permanente diplomatieke vertegenwoordiging in het Midden-Oosten te vestigen om het vredesproces te bespoedigen. Dat zei de Amerikaanse minister Powell van Buitenlandse Zaken, die met de president meereist. De vertegenwoordigers zijn 24 uur per dag inzetbaar om te bemiddelen en te helpen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie