Zonsverduistering in Nederland mooi schouwspel

RIJSWIJK - De gedeeltelijke zonsverduistering die zaterdagochtend tussen 4.30 en 6.30 uur plaatsvond, is precies volgens het boekje verlopen. Volkssterrenwacht Copernicus bekeek de zoneclips vanaf de bovenste verdieping van het Palace Hotel in Zandvoort.

”Het was een beetje heiig en op een gegeven moment zeiden we tegen elkaar: wat doen die lampjes daar aan de horizon? Dat waren dus de twee puntjes van de sikkel, netjes horizontaal naast elkaar”, aldus sterrenwacht P. Dolk. De zon kwam rond 5.30 uur op, voor 90 procent bedekt door de maan. Hierdoor was een sikkelvormige zon te zien. Dat liep geleidelijk over in een bijna volledige zon waar de maan nog slechts een hapje uit nam.

Tegen half zeven was het schouwspel afgelopen. “Tegen het einde kwamen er wat wolken voorbij drijven, maar al met al was de eclips heel mooi zichtbaar”, aldus Dolk.

Groningen

In Noordpolderzijl, het noordelijkste puntje van Groningen was de eclips het beste te zien. Het normaal zo rustige gehucht, dat normaliter hooguit groepen wadlopers herbergt, stroomde zaterdagochtend vroeg vol met meer dan duizend geïnteresseerden. Door de drukte moesten veel kijkers hun auto op meer dan 1 kilometer afstand van het dorp parkeren. Café 't Zielhoes had voor de gelegenheid de deuren al om half vijf geopend. Binnen een mum van tijd zat 't Zielhoes met 1000 tot 1500 bezoekers stampvol.

Spektakel

Sterrenkundige Theo Jurriës van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) aanschouwde het spektakel vanaf de dijk in het dorp, temidden van honderden andere belangstellenden. “Ik was vooraf wat angstig vanwege het weer, maar het was perfect”, zei hij enthousiast. “Af en toe verscheen er een klein wolkje, maar daar hadden we op het hoogtepunt, toen de zon voor 90 procent verduisterd was, gelukkig geen last van.”

Brabant

De Sterrenwacht in het Brabantse Asten had minder geluk. De horizon was daar gehuld in bewolking waardoor de sterrenwachten en zo'n veertig bezoekers het begin van de verduistering misten.

Friesland

In Friesland was het fenomeen wel vanaf de zonsopgang te volgen. Bij het planetarium in Burgum had het handjevol kijkers een fraai uitzicht over het Bergumer meer.

De feitelijke zonsverduistering begon al tegen 4.30 uur, maar was op dat moment in Nederland nog niet te zien omdat de zon pas een uur later op kwam. Na zaterdag duurt het tot 3 oktober 2005 voordat in Nederland weer een zonsverduistering waarneembaar is.

Pas in 2081 zal het fenomeen weer bij zonsopgang te bewonderen zijn. Een totale verduistering, zoals Europa in 1999 beleefde, vindt pas weer plaats in de 22e eeuw.

‘Het was geweldig’

Hoewel weerkundigen hadden voorspeld dat de zonsverduistering het beste te zien zou zijn in onder meer IJsland, viel het verschijnsel daar door het slechte weer nogal tegen. Bij Olafsfjardarmuli kwamen vijfhonderd belangstellenden bijeen. In plaats van minstens 3,5 minuut vrijwel volledige zonsverduistering was de eclips slechts een paar seconden te zien. Een piloot nam negentien belangstellenden mee de lucht in om zo boven het wolkendek te kunnen komen. “Het was geweldig”, zei hij.

‘De zon lacht’

Ook in Duitsland zorgde het wolkendek voor teleurstelling. Her en der kon de bevolking tussen de bewolking door toch genieten van het spektakel. In de Noorse hoofdstad Oslo stonden rond de 15.000 mensen extra vroeg op om in het stadspark te kijken. “Het lijkt alsof de zon lacht”, zei de 9-jarige Emma.

Tip de redactie