HARARE - Oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft Robert Mugabe verslagen bij de presidentsverkiezingen in Zimbabwe, met 47,9 procent tegen 43,2 procent. Dat bleek vrijdag uit gegevens van de kiescommissie, meer dan een maand na de stembusgang.

De cijfers bevestigen wat regeringsbronnen eerder deze week al meldden.

Omdat volgens de officiële uitslag geen kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen heeft, is er een tweede en beslissende ronde nodig. De oppositiepartij MDC van Tsvangirai heeft protest aangetekend.

Volgens de MDC is er geknoeid met de resultaten om een tweede ronde te forceren ten faveure van de zittende president Mugabe.

Cijfers

De MDC zegt dat uit eigen tellingen blijkt dat haar leider in de eerste ronde 50,3 procent van de stemmen kreeg en dat een tweede ronde dus niet nodig is. "We zijn het niet eens met hun cijfers", zei een MDC-vertegenwoordiger vrijdag.

Mugabe en Tsvangirai kregen donderdag als eersten de gelegenheid tot inzage in de officiële cijfers.

Intimidatie

Tsvangirai heeft meer dan eens laten weten dat hij hoe dan ook niet aan een tweede ronde meedoet, omdat hij er zeker van is dat Mugabe door fraude en intimidatie aan de macht wil blijven.

Het hoofd van de nationale kiescommissie zei donderdag dat Mugabe gewoon kan aanblijven als de oppositie weigert mee te werken aan een tweede ronde.