VVD: 'Bij vrijspraak extremisten toch opsluiten'

HILVERSUM - Als de vermeende terroristen, tegen wie een rechtszaak loopt in Rotterdam, worden vrijgesproken, wil de VVD dat ze toch worden opgesloten. "Ze verblijven illegaal in Nederland en kunnen een gevaar voor de staat vormen", zei VVD-Kamerlid Rijpstra vrijdag in het tv-programma Nova.

Het Openbaar Ministerie eiste onlangs straffen van een half jaar tot drie jaar cel in de zaak tegen twaalf vermeende terroristen. Justitie verdenkt hen ervan een netwerk te hebben gevormd dat strijders voor de jihad heeft gerekruteerd, voorbereid en ondersteund. Deze strijders zouden onder meer worden ingezet voor diensten voor al-Qaeda en de Taliban. De rechtbank liet eerder al vier van hen vrij. Twee van hen zijn meteen weer aangehouden, omdat ze illegaal in Nederland verblijven.

De bewijsvoering in deze zaak is moeilijk voor het justitie. Er wordt gebruik gemaakt van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zonder dat de dienst aangeeft hoe hij deze heeft verkregen.

Ondanks mogelijke vrijspraak wil de VVD de personen wel opsluiten. "We moeten ze in de gaten kunnen houden." Rijpstra denkt daarbij aan bijvoorbeeld een asielzoekerscentrum.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie