Abbas: binnen drie weken einde aan geweld Palestijnen

JERUZALEM - De Palestijnse premier Mahmoud Abbas kan "binnen drie weken" een wapenstilstand bewerkstelligen van alle gewapende Palestijnse groeperingen die verantwoordelijk zijn voor anti-Israëlisch geweld. Dat heeft hij verzekerd in een vraaggesprek dat de Israëlische televisie vrijdag heeft uitgezonden.

"Na de twee toppen in Sharm al-Sheikh en Aqaba zullen we de onderhandelingen met de Palestijnse organisaties voortzetten en in hooguit drie weken zullen we een akkoord bereiken waarop we kunnen rekenen", zei Abbas.

Hij doelde op de Arabisch-Amerikaanse bijeenkomst in de Egyptische badplaats dinsdag en het overleg in Jordanië een dag later. Daar spreekt Abbas met de Amerikaanse president Bush, de Israëlische premier Sharon en gastheer koning Abdullah.

Waarnemers VS gaan toezien op vredesproces

Amerikaanse waarnemers gaan toezien op de Israëlische en Palestijnse stappen in het vredesproces. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell vrijdag gezegd. Hij zei dat de waarnemers niet gaan bemiddelen tussen Israël en de Palestijnen. De Amerikanen moeten er vooral op toezien dat de twee partijen afspraken nakomen.

Israël en de Palestijnen hebben ingestemd met de routekaart naar de vrede, een stappenplan dat is opgesteld door de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties. Dat moet leiden tot een Palestijnse staat in 2005. In de eerste fase van het vredesplan voor het Midden-Oosten moet er een einde komen aan al het wederzijdse geweld.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie