AMSTERDAM - Eurocommissaris voor mededinging Neelie Kroes staat op de nieuwe lijst van de honderd meest invloedrijke personen die het tijdschrift Time jaarlijks samenstelt. Ayaan Hirsi Ali, die werkt voor de denktank American Enterprise Institute, droeg Kroes voor.

Ook architect Rem Koolhaas staat op de lijst. Kroes kan charmant zijn, maar er huist ook een tijger in haar, schrijft Hirsi Ali.

Kroes spoorde Hirsi Ali aan het Nederlandse parlement in te gaan en had zo een grote invloed op de geboren Somalische. Kroes begrijpt dat feministen nu voor de uitdaging staan om te vechten voor de rechten van moslimvrouwen en andere vrouwen in niet-vrije delen van de wereld, schrijft Hirsi Ali.

Blair

Ook Tony Blair staat op de nieuwe lijst van de honderd meest invloedrijke personen. Dat is opvallend, want Blair haalde als premier van Groot-Brittannië nooit de lijst. Hij stapte vorig jaar op en accepteerde een functie als gezant voor het Midden-Oosten.

Ook de vertrekkende Amerikaanse president George Bush komt voor op de lijst, net als een van zijn tegenstrevers, de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Voor Bush zal het waarschijnlijk de laatste keer zijn. In januari vertrekt hij definitief uit het Witte Huis.

Mannen

Op de lijst staan meer dan drie keer zo veel mannen als vrouwen. De honderd uitverkorenen komen uit 23 landen. De Amerikaanse presidentskandidaten John McCain, Barack Obama en Hillary Clinton staan erop, net als de Dalai Lama, de Amerikaanse minister van defensie Robert Gates en de Chinese president Hu Jintao.

Minder voor de hand liggende keuzes zijn de Mexicaanse golfer Lorena Ochoa, de Cubaanse blogger Yoani Sanchez en zangeres Mariah Carey. Ook Oprah Winfrey staat er weer op - het is al de vijfde keer voor de talkshow-presentatrice, vaker dan wie dan ook.

Andere uitverkorenen in de categorie Helden en Pioniers zijn oud-topsporters Andre Agassi en Lance Armstrong, filmsterren Brad Pitt en Angelina Jolie en mensenrechtenactiviste Aung San Suu Kyi.