HARARE - Als de oppositie in Zimbabwe weigert mee te werken aan een tweede ronde van de presidentsverkiezingen, dan kan huidige president Robert Mugabe gewoon aanblijven. Dat heeft het hoofd van de nationale kiescommissie donderdag gezegd tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Hij sprak bij het begin van een controle van de uitslagen van de eerste ronde op 29 maart. De officiële uitslag daarvan is overigens nooit bekendgemaakt, maar zowel de partij van Mugabe als de MDC van oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft uitlatingen gedaan over de vermeende winnaar.

De MDC hield eigen tellingen bij stembureaus en deze gegevens worden nu door de kiescommissie ook bekeken.

Tsvangirai

Het Britse persbureau Reuters heeft op gezag van regeringsbronnen gemeld dat Tsvangirai de presidentsverkiezingen won met 47 procent tegen 43 procent voor Mugabe. Omdat geen van de mannen de absolute meerderheid kreeg zou een tweede ronde noodzakelijk zijn.

De MDC ziet daar geen reden voor omdat uit haar gegevens zou zijn gebleken dat Tsvangirai wel degelijk meer dan de helft van de stemmers (50,3 procent) achter zich heeft gekregen. Wanneer de kiescommissie nu met mededelingen komt is onbekend.