Neonazi's zetten Nederlandse joden op internet

AMSTERDAM - Het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) vraagt binnenkort internationaal aandacht voor grensoverschrijdende discriminatie van joden. Dat heeft R. Naftaniël van het CIDI vrijdag gezegd. Aanleiding zijn onder andere foto's van bekende en onbekende Nederlandse joden die op een Amerikaanse website van Nederlandse neonazi's staan.

De site is volgens de teksten eigendom van Weerwolf Nederland. De club zegt geen leider en geen leden te hebben. Volgens het CIDI zit de extreemrechtse Nederlandse Volksunie achter de pagina's.

Naftaniël zal zijn oproep om internationale actie doen tijdens de bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Wenen. Bij het gerechtshof in Den Haag loopt al enkele maanden een klacht van het CIDI tegen de genoemde site. Naftaniël noemt de teksten en de foto's 'onacceptabel'. "Het gekke is dat de Verenigde Staten Europa verwijt dat er zoveel antisemitisme is. Maar op internet pakken ze alleen pornosite's aan."

Het openbaar ministerie in Den Haag zag eerder geen mogelijkheid het Amerikaanse bedrijf aan te pakken. Het CIDI begon daarop een procedure bij het hof om het OM alsnog aan te zetten om een zaak tegen de website te beginnen.

Op de website staan sinds kort tientallen foto's van onbekende en bekende Nederlanders als Frits Barend, Xaviera Hollander en Maurice de Hond. Volgens de korte begeleidende tekst volgen de namen later.

Tip de redactie