AKEN - De Franse president Nicolas Sarkozy en burgemeester Jürgen Linden van Aken hebben donderdag bij het uitreiken van de Karel de Groteprijs aan Angela Merkel de verdiensten van de Duitse bondskanselier op het Europese toneel geprezen.

Sarkozy zei dat vooral door de autoriteit en betrokkenheid van Merkel vorig jaar een nieuw verdrag voor de Europese Unie kon worden gesloten.

Volgens Linden toonde Merkel onder meer daadkracht en een aanstekelijk optimisme tijdens de onderhandelingen. Merkel speelde een belangrijke rol in het realiseren van het nieuwe EU-verdrag, omdat zij voorzitter was op de top waarop de landen het eens werden.

Voorbeeld

Na het in ontvangst nemen van de prijs zei Merkel dat het de Europese landen na eeuwenlange gewelddadige twisten is gelukt vreedzaam en vriendschappelijk met elkaar samen te leven. Ze sprak de hoop uit dat het Europese model als voorbeeld elders in de wereld kan dienen.

De Karel de Groteprijs, die elk jaar op Hemelvaartsdag in het Duitse Aken wordt uitgereikt, geldt als een van de belangrijkste onderscheidingen in Europa. De prijs wordt sinds 1950 uitgereikt aan personen en instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de eenwording van Europa.

Merkel is pas de vierde vrouw die de prijs in ontvangst mocht nemen. Koningin Beatrix ontving de prijs in 1996.

De onderscheiding is genoemd naar Karel de Grote (742-814) die in zijn rijk de volkeren van de Ebro tot de Elbe verenigd had. Zij bestaat uit een medaille, een oorkonde en een bedrag van 5000 euro.