LONDEN - De Iraakse leider Saddam Hussein heeft naar verluidt een tweede boek geschreven. Volgens de BBC ligt 'Het Versterkte Kasteel' intussen in de winkels en bibliotheken van Bagdad. De staatstelevisie omschreef het als een "groot artistiek werk".

De schrijver van het boek wordt nergens vermeld, maar gezien de forse promotie van het 713 pagina's tellende boek door de staat wordt nauwelijks getwijfeld aan de auteur.

Saddams vermeende eerste boek was 'Zabibah en de Koning'. De Iraakse tv heeft plannen om dat te verfilmen voor een dramaserie met twintig afleveringen. Het is een patriottische parabel over een koning die verliefd wordt op een ongelukkig getrouwde vrouw, Zabibah. Zij wordt verkracht op 17 januari, dezelfde datum waarop Amerikaanse troepen in 1991 Irak aanvielen omdat het Koeweit was binnengedrongen.

De koning sterft nadat de verkrachters zijn gepakt en Zabiba's eer is gewroken. Het boek wemelt verder van de speculaties over opvolging van de koning. De 64-jarige Saddam zou daarmee vast een signaal willen afgeven.

Het nieuwe boek

Ook het nieuwe boek staat bol van de verwijzingen en toespelingen. Het gaat over een militaire held die in de Irak-Iran en golfoorlog heeft gevochten, erin slaagt om te ontsnappen uit een Iraanse gevangenis en in Bagdad gaat studeren.

Hij wordt verliefd op een Koerdisch meisje uit Noord-Irak. Dit gebied is sinds de golfoorlog uit handen van Saddam Hussein. Onlangs heeft hij Koerdische vertegenwoordigers aangespoord te komen praten over dit gedeelte van Irak.