AMSTETTEN - De 73-jarige Oostenrijker Josef Fritzl die zijn dochter bijna een kwart eeuw verborg en misbruikte, bracht nachtenlang door in de door hem als kerker gebruikte kelder.

Dat heeft zijn schoonzuster Christine R. gezegd in een donderdag gepubliceerd interview met de krant Österreich.

In het vraaggesprek stelt de 56-jarige Christine, zuster van echtgenote Rosemarie van Fritzl, dat haar zwager vaak 's morgens naar de kelder ging.

Hij zei dan dat hij aan een ontwerp voor een machine wilde gaan werken en bleef dan vaak de hele nacht in de kelder. "Rosi mocht hem zelfs geen koffie brengen."

Volgens Christine R. vernederde Fritzl haar zuster tijdens hun huwelijk en mishandelde hij zijn kinderen. Van de zeven kinderen die hij bij zijn vrouw had, trouwden de meeste op jonge leeftijd om het ouderlijk huis te kunnen ontvluchten.

Kwetsbaar

Christine R. liet weten dat haar zus al op 17-jarige leeftijd met Fritzl trouwde en geen opleiding of beroep had. Dat maakte haar zo kwetsbaar, dat Fritzl haar 51 jaar lang kon tiranniseren.

De schoonzus van de 73-jarige Oostenrijker verwees ook naar het donkere verleden van haar zwager. Ze zei dat Fritzl veertig jaar geleden vastzat voor het misbruiken van een vrouw in Linz.

IJdelheid

Ook over de ijdelheid van de incestpleger deed ze een boekje open. Christine R. vertelde dat hij naar Wenen ging voor een haartransplantatie omdat familieleden om zijn kaalheid lachten.

Vergassing

Een politiewoordvoerder maakte donderdag bekend dat Fritzl zijn gevangenen had gedreigd met vergassing als hem iets zou overkomen, aldus het Oostenrijkse persbureau APA.

De politie onderzoekt of Fritzl inderdaad de middelen had om gas te laten lopen in de kelder waar zijn 42-jarige dochter en de drie kinderen zaten. Volgens de politie kan uit het dreigen met vergassing wellicht verklaard worden dat de gevangen vrouw en haar kinderen geen pogingen ondernamen Fritzl te overmeesteren.

Zondag werd bekend dat Fritzl zijn dochter Elisabeth (42) bijna een kwart eeuw in een kelder onder zijn huis in Amstetten verborg en misbruikte. Hij verwekte zeven kinderen bij zijn dochter.