WILLEMSTAD - De Antilliaanse oud-premier Juancho Evertsz is woensdag op Curaçao overleden. Dat heeft zijn familie woensdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.

Evertsz was premier van de Antillen van 1973 tot 1977 als leider van de toenmalige Nationale Volkspartij (NVP). Hij is 85 jaar oud geworden.

Volgens oud-premier Maria Liberia-Peters gaat Evertsz de geschiedenis in als "een groot leider die de Antillen het respect heeft gegeven dat het verdient".

Den Uyl

Evertsz verschilde midden jaren zeventig met de Nederlandse premier Joop den Uyl danig van mening over de toekomst van de Nederlandse Antillen.

Den Uyl wilde in navolging van de Surinaamse onafhankelijkheid van 1975 snelle afspraken maken over onafhankelijke Antillen, Evertsz zag daar echter niets in.

Uitspraak

De oud-premier is op de Antillen nog steeds bekend om zijn uitspraak "6 min 1 is 0". Daarmee gaf Evertsz aan dat de Antillen zouden ophouden te bestaan zodra Aruba zou uittreden.

Volgens velen gaf Everstz daarmee aan vooruitziende blik te hebben. Aruba verliet de Antilliaanse constellatie in 1986, Nederland en de Antillen overleggen sinds 2005 over het opheffen van de Antillen.