Poetin ontvangt gasten tóch in stromende regen

SINT-PETERSBURG - De Russische president Poetin heeft zijn gasten voor de viering van het driehonderdjarig bestaan van Sint-Petersburg vrijdag in de stromende regen ontvangen. Het goot zo hard dat het geplande défilé van de meer dan veertig staats- en regeringsleiders langs het beeld van Peter de Grote - de stichter van de stad - werd afgelast.

De Russische autoriteiten hadden nog geprobeerd de regenval te beïnvloeden met een bombardement van cement. Vier bommenwerpers van de Russische luchtmacht stegen op in een poging de donkere wolken te laten uitregenen voor zij de stad bereikt hadden. Dat is dus niet gelukt.

Foto

Dat betekent dat de foto die Poetin zo graag had gezien - Poetin aan de voeten van Peter de Grote samen met zijn hooggeplaatste gasten - niet is gemaakt. In plaats daarvan gingen de gasten naar de Izakskathedraal aan de oever van de Neva, waar patriarch Alexej II een dienst leidde.

Bewaakt

De meeste gasten van de Russische president zijn al gearriveerd. De Amerikaanse president Bush komt pas zaterdag aan. Tijdens de feestelijkheden wordt de stad zwaar bewaakt. Er zijn 20.000 politiemensen op de been om de veiligheid van de gasten van de staat te verzekeren.

Vrijdagavond bezoeken de gasten een galaconcert in het Mariinskitheater. Het diner gebruiken zij op het Britse cruiseschip Silver Whisper. Zaterdag krijgen de hoge bezoekers een rondleiding door vier voormalige tsarenresidenties, waaronder het Winterpaleis, dat tegenwoordig het beroemde Hermitagemuseum herbergt. Voor het jubileum is de verwaarloosde stad voor meer dan een miljard euro opgeknapt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie