Al-Aqsa: geen wapenstilstand tussen Palestijnen en Israël

GAZA - Kort na de ontmoeting tussen de Palestijnse premier Mahmoud Abbas en zijn Israëlische ambtgenoot Sharon hebben de al-Aqsa Martelaren Brigades vrijdag de door Abbas nagestreefde wapenstilstand van de hand gewezen. In een in Gaza gepubliceerde verklaring zei de militante organisatie dat zij haar aanslagen op Israëlische doelen zal voortzetten.

De radicale Hamasorganisatie daarentegen had eerder deze week al gezegd in principe bereid te zijn voorlopig af te zien van geweld tegen Israël en Israëliërs. Israël moet dan wel een eind maken aan zijn agressie, voegde de beweging er vrijdag aan toe.

De Palestijnse premier had tijdens zijn onderhoud met Sharon gezegd dat hij geen grootschalig geweld wil gebruiken tegen de extremistische elementen in Palestijns gebied omdat anders een burgeroorlog zou kunnen uitbreken. Israël wil echter dat de extremistische groeperingen totaal worden ontmanteld en dat terroristen worden aangehouden.

Abbas heeft inmiddels minister Siad Abu Amer benoemd tot minister voor de 'interne Palestijnse dialoog'. Hij krijgt tot taak door contacten met afzonderlijke radicale groeperingen een eind aan het geweld te maken, meldde de Palestijnse krant Al Ajam vrijdag. Amer zou al met Hamas hebben gesproken.

De al-Aqsa Martelaren Brigades zijn in de eerste maanden van de gewapende intifada ontstaan uit militante groeperingen binnen de Fatahbeweging van de Palestijnse president Arafat. Hun leden hebben de laatste tijd veel zelfmoordaanslagen gepleegd op Israëlische doelen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie