AMSTERDAM - Koninginnedag in Amsterdam verloopt woensdag rustig. Dat liet een politiewoordvoerder weten.

Rond 06.00 uur begonnen de vrijmarkten in de stad. De muziekevenementen gingen rond het middaguur los.

Volgens de politie kwamen tussen de 500.000 en 600.000 mensen naar de hoofdstad. De sfeer was goed en de weergoden waren de feestvierders goed gezind.

Zonnebrillen

Hoewel de voorspellingen niet al te best waren, bleef het in Amsterdam bij wat dreigende luchten. De oranjegekleurde zonnebrillen en de door de NS uitgedeelde zonnekleppen kwamen zelfs regelmatig van pas. Volgens de politie was het wel wat minder druk dan vorig jaar, vermoedelijk door de wat lagere temperaturen.

Amsterdam

Bezoekers van Amsterdam konden vanaf 06.00 uur terecht op diverse vrijmarkten in de stad, die tot 20.00 uur mogen duren. Voor kinderen heeft de gemeente dit jaar extra plek vrijgemaakt.

Aan overige activiteiten geen gebrek dit jaar. Stadsdeel Centrum gaf bijvoorbeeld zo'n vijfhonderd vergunningen af, variërend van buitentaps tot grote evenementen. De meeste muziekevenementen beginnen rond het middaguur.

Evenementen

Het grootste feest in de stad vindt traditiegetrouw plaats op het Museumplein. Radio 538 heeft weer grote artiesten gestrikt als Kane, Anouk, Alain Clark, Krezip, Gerard Joling en de Franse dj David Guetta. Ook maakt Jan Smit zijn comeback, na een pauze van een half jaar wegens stemproblemen. Het evenement is overigens dit jaar voor het eerst klimaatneutraal.

Station

De NS vervoerde 81.500 reizigers naar de hoofdstad. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. Volgens een woordvoerder verliep het vervoer soepel, al kwam de grote stroom mensen later op gang dan andere jaren. Veel mensen stapten uit op station Amsterdam-Zuid, wat de NS nadrukkelijk had aangeraden wegens bouwwerkzaamheden op het Centraal Station.

Volgens de politie vonden er weinig problemen plaats in de stad. Het bleef bij wat opstootjes. Aan het eind van de middag had ze ruim twintig personen aangehouden. "Dat valt mee", zei een woordvoerder.

Utrecht

De vrijmarkt in Utrecht verloopt zonder grote problemen. Volgens de politie is de drukte vergelijkbaar met voorgaande jaren, al kwam die na de start van de markt vanwege regen later op gang.

Sinds de start van de markt dinsdagavond, verrichtte de politie veertig aanhoudingen wegens veelal kleine vergrijpen. Het ging om vechtpartijtjes, vernielingen, openbare dronkenschap en wildplassen.

Optimisme

Onder de verkopers op de vrijmarkt heerst optimisme. Nederlanders met ondernemerszin die de vrijmarkt aangrijpen om spullen te verkopen, denken daarmee fors meer geld te verdienen dan ze vorig jaar deden, constateerde ING Bank op basis van onderzoek onder een internetpanel.

Waar ze in 2007 vooraf dachten gezamenlijk 261 miljoen euro te kunnen ophalen, gingen ze 'slechts' met ruim tweehonderd miljoen euro naar huis. Toch denken ze dit jaar gezamenlijk 239 miljoen euro te kunnen opstrijken.

VWA

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) begeeft zich woensdag ook op de vrijmarkten. De controleurs nemen de temperatuur en de hygiëne van het voedsel onder de loep. Ook kijken ze naar de verkoop van alcohol en tabak aan jongeren. Boetes kunnen oplopen tot 4500 euro.

Arnhem

Ook in Arnhem is Koninginnedag zonder problemen verlopen. De politie verrichtte tot aan het begin van de avond geen enkele aanhouding.

Wel namen agenten kratten en flessen drank in beslag van groepen jongeren. De jongeren wilden de alcohol meenemen in het feestgedruis. Uit veiligheidsoverwegingen is drank in flessen echter niet toegestaan.

Arnhem is ieder jaar een trekpleister op Koninginnedag. Op tal van podia in het stadscentrum zijn optredens. De politie noemde het woensdagmiddag 'gezellig druk' in de stad.

Koninginnenacht

Volgens de politie verliep de koninginnenacht rustig. De sfeer was goed, aldus de woordvoerder. Rond 23.00 uur kwam het feest in de stad pas echt goed op gang. De politie arresteerde elf personen, onder meer wegens vernielingen, zakkenrollerij en straatroof.

Arnhem

De eerste avond van het driedaagse Oranjefees in Arnhem is volgens de politie vrij goed verlopen. Er zijn 22 mensen aangehouden voor zaken als geweldpleging, vernieling, drugsbezit en mishandeling.

Op de Korenmarkt, voor de gelegenheid omgebouwd tot een megadancetempel in de openlucht, dreigde een groep jongeren het feest te verstoren, maar politieoptreden voorkwam dat het uit de hand liep.

Het Oranjefees gaat woensdag rond het middaguur verder met de in Arnhem nog altijd gehandhaafde, traditonele aubade voor de koningin en drumbandmuziek. Op de tientallen podia in het stadscentrum zijn voortdurend optredens. Woensdagavond barst een vuurwerk boven de Rijn los.

Bekijk alle Koninginnedag lezersfoto's van NU.nl