WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft dinsdag openlijk afstand genomen van zijn oude vriend en predikant dominee Jeremiah Wright.

Wright kwam eerder dit jaar in het nieuws toen beelden van zijn felle preken onder meer op de internetsite YouTube verschenen. De anti-Amerikaanse en antiblanke houding van Wright werden direct in verband gebracht met Obama, die Wright als zijn geestelijk mentor zou beschouwen.

Obama veroordeelde de uitlatingen van de dominee evenwel direct en hij hield daarop een volgens velen zeer inspirerende rede over de oplossing van de rassenkwestie in de VS.

Aanval

Wright keerde maandag terug in het nieuws door onder meer op te merken dat de hele controverse rond Obama "een aanval was op de zwarte kerk''. Voor Obama is de maat nu vol en hij zei "zeer verbolgen'' te zijn over de jongste tirade van Wright.

Obama zei de dominee tot dusver nog het voordeel van de twijfel te hebben gegeven, maar dat er nu een einde moet komen aan de "opruiende en destructieve'' toon van Wright.

Hij wil daarmee niets meer van doen hebben. "De dominee spreekt niet namens mij en hij vertegenwoordigt niet de boodschap die ik uitdraag.''