Russen laten feest niet bederven door regen of SARS

SINT-PETERSBURG - Bommenwerpers van de Russische luchtmacht zijn vrijdag ingezet om regenwolken die richting Sint-Petersburg drijven aan te pakken. Om het feest ter ere van het driehonderdjarig bestaan van de stad niet in het water te laten vallen, stegen vier bommenwerpers om de donkere wolken te verdrijven.

De methode om mooi weer te maken, is eenvoudig, aldus metereologen. Boven de regenwolken strooien de vliegtuigen cement uit zakken van dertig kilo. Het cement verbindt zich met het verdampte vocht en zet zo aan tot druppelvorming. Met wat geluk valt de regen dan neer voor die de jarige stad kan bereiken.

De inzet van de vliegtuigen kost de belastingbetaler 720.000 euro. Dat is meer dan de weerdienst van Sint-Petersburg jaarlijks ontvangt. Het was echter de wens van de Russische regering dat de bezoekende staatshoofden, waaronder de Amerikaanse president Bush en de Chinese leider Jintao, hun paraplu niet nodig hebben in de feestvierend stad.

SARS

Uit angst voor SARS hebben de Russische gezondheidsautoriteiten de speciale gasten van president Poetin uit voorzorg gevraagd of zij verschijnselen van de besmettelijke longziekte hebben.

De delegaties moesten vrijdag bij hun aankomst op het cruiseschip 'Silver Whisper', waar vrijdagavond een diner is, een vragenlijst invullen. Geen van de hooggeplaatste gasten weigerde antwoord te geven op vragen over onder meer bezoeken aan China of mogelijke contacten met mensen die besmet zijn met het SARS-virus.

De gezondheidsdienst wilde ook weten of de gasten de afgelopen dagen koorts hadden gehad of dat zij moesten hoesten of problemen met de ademhaling hadden.

Tip de redactie