SINGAPORE - Singaporese dokters zullen een Siamese tweeling uit Iran proberen te scheiden. De vrouwelijke tweeling is verbonden via de schedel. Dit maakte vrijdag een anonieme bron bekend uit het ziekenhuis waar de operatie plaats zal vinden.

Na een jaar van testen hebben specialisten besloten dat de operatie risicovol is, maar toch een goede afloop kan hebben. De Iraanse tweeling, Laleh en Ladan Bijani, zijn laat in de twintig en beiden advocaat. Een neurochirurg zei in december dat de crux van de operatie lag in het scheiden van de twee individueel werkende hersenmassa's. Deze bevinden zich immers in een eenbenige structuur.

Afgewezen

De tweeling vloog naar Singapore verleden jaar toen de artsen daar succesvol een Nepalese tweeling hadden gescheiden na een operatie van 97 uur. De Iraanse tweeling was overal ter wereld door artsen afgewezen. In Duitsland kreeg de tweeling zelfs te horen dat een scheidingsoperatie het leven zou kosten aan een van hen.

Deze unieke operatie zal waarschijnlijk maandag officieel worden aangekondigd door de geneesheren en directie van het Singaporese Raffles Hospitaal.