LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dinsdag de 53-jarige Gerritdina K. uit Stadskanaal veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op haar moeder en poging tot moord op haar echtgenoot.

De Groningse vrouw bracht in maart 2006 haar moeder om door haar te vergiftigen. Ook probeerde ze haar man te vergiftigen.

De vrouw werd vorig jaar door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Maar ze ging in hoger beroep bij het hof om van de tbs af te komen, en met succes.

Het hof vindt dat tbs geen zin heeft en daarom niet nodig is. Het Openbaar Ministerie (OM) had in hoger beroep twaalf jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

Tevreden

Advocaat Tjalling van der Goot van K. is "tevreden" met de uitspraak. K. wordt als onbehandelbaar beschouwd. Mocht ze tbs met verpleging hebben gekregen dan was ze waarschijnlijk naar een long stay-afdeling gegaan.

In de praktijk zou dat betekenen dat ze nooit meer vrij zou komen. Met de uitspraak van het hof is K. over ruim tien jaar weer op vrije voeten.

Overdosis medicijnen

De zaak kwam aan het rollen toen de echtgenoot zich in juli 2006 ziek in het ziekenhuis meldde. Hij bleek een overdosis medicijnen in zijn bloed te hebben, maar overleefde wel de inwendige bloedingen die daardoor ontstonden.

K. bekende zowel de moord op haar moeder als de poging tot moord op haar man. De moeder, die 85 jaar is geworden, is na de bekentenis opgegraven. Ook zij bleek inwendige bloedingen te hebben gehad.