DE BILT - Het KNMI voorspelt perfect weer tijdens de zonsverduistering zaterdagochtend. Het is helder weer met hooguit wat hoge sluierbewoking. Door het vroege tijdstip (tussen 04.30 en .30 uur) van de gedeeltelijke eclips blijven wolken, die met warm weer in de loop van de middag ontstaan, uit. Dat zei woordvoerder H. Geurts vrijdag.

Het hoogtepunt van de bijna-eclips is om 05.33 uur, net na zonsopgang. De zon komt dus vrijwel helemaal bedekt op, een zogenoemde ringvormige verduistering. De zoneclips zelf begint in onze omgeving al ruim voor zonsopkomst, rond 04.30 uur. Dat is waarschijnlijk te zien aan het afnemen van de schemering. Die begint even voor 04.30 uur.

Afnemende schemering

Het licht van de schemering is indirect zonlicht. Naarmate de zon steeds dichter onder de horizon komt te staan, wordt er in de dampkring meer licht verstrooid. In een uur tijd raakt de hemel steeds meer verlicht totdat de zonsopkomst de dag laat beginnen. Zaterdagochtend zal de schemering dus juist afnemen, waarna de zon bijna verduisterd door de maan opkomt.

Brilletje

Het KNMI raadt kijkers met klem aan niet zonder een speciaal eclipsbrilletje naar de zonsverduistering te kijken. De zonneschijfsikkels lijken niet zo fel, maar het zonlicht kan snel sterker worden als het de onderste, vaak wat nevelige of heiige luchtlaag passeert. Ook een verrekijker of telelens kan een sterk inbrandend effect hebben op het oog.