BERN - De Verenigde Naties stellen een taakgroep in om de voedselcrisis aan te pakken. Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon dinsdag bekendgemaakt.

Volgens Ban dreigt de wereld geconfronteerd te worden met "wijdverspreide honger, ondervoeding en sociale onrust op een ongekende schaal" als gevolg van de stijgende voedselprijzen. Hij wil een aantal noodmaatregelen nemen om de groeiende voedselcrisis op korte termijn aan te pakken en een aantal structurele maatregelen die de crisis op lange termijn moeten bezweren.

Biobrandstof

De VN-chef hield maandag en dinsdag topberaad met 27 internationale organisaties in het Zwitserse Bern over de groeiende voedselcrisis. De prijs van voedsel is de afgelopen tijd flink gestegen. Dat komt onder meer door de groeiende wereldbevolking en een sterke toename van de verbouw van gewassen die geschikt zijn als biobrandstof. De prijs van rijst, suiker en graan is zeker 50 procent hoger dan een jaar geleden.

Arme boeren

Ban zal persoonlijk leiding geven aan de nieuwe taakgroep om de wereldwijde crisis zo snel mogelijk aan te pakken. De taakgroep zal bestaan uit de hoofden van de VN-organisaties en de Wereldbank. De eerste hulp richt zich op boeren in arme landen die door de hoge kosten van kunstmest en energie in de problemen zijn gekomen, aldus de BBC.

De taakgroep wil 200 miljoen dollar steun geven aan boeren in de meest getroffen landen om zo de voedselproductie op te krikken. Verder moeten landen worden geholpen bij de aankoop van zaden. Hiervoor wil de taakgroep 1,7 miljard dollar uittrekken.

Wereldbank

Van haar kant zal de Wereldbank haar leningen aan de landbouwsector in Afrika het komende jaar verdubbelen. Bovendien zal de instelling kijken hoe sneller en soepeler geld kan worden uitgeleend.

Subsidies

Op de lange termijn moeten de ontwikkelde landen volgens de VN-topman iets doen aan de subsidies die de handel uit balans brengt. Ook moet de klimaatverandering en de daaruit voortkomende gevolgen uiteindelijk worden aangepakt, zei hij.

Eten geven

Maar de eerste prioriteit is zo snel mogelijk "de hongerigen te eten geven". Ban riep daarom alle landen op om "snel en ruimhartig" het geldpotje van het VN-wereldvoedselprogramma WFP te vullen. De organisatie heeft 775 miljoen dollar nodig in verband met de gestegen voedselprijzen.

"We hebben toezeggingen voor 471 miljoen dollar, maar we hebben maar 18 miljoen dollar contant", aldus WFP-chef Josette Sheeran. Naar schatting van het WFP kampen 100 miljoen mensen met een tekort aan voedsel.