WASHINGTON - Het besluit van de Verenigde Staten om het Iraakse bezit van massavernietigingswapens te noemen als belangrijkste motief voor een invasie in dat land, was een politiek besluit dat 'om bureaucratische redenen' is genomen. Dit heeft de Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, gezegd in een interview met het blad Vanity Fair.

"Om bureaucratische redenen hebben wij besloten één motief te geven, massavernietigingswapens, omdat dat de enige reden was waarmee iedereen kon instemmen." Een andere reden voor de oorlog, 'vrijwel onopgemerkt, maar belangrijk', was dat de oorlog in Irak zou kunnen leiden tot terugtrekking van de Amerikaanse troepen in Saudi-Arabië.

De aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Saudi-Arabië is de terreurorganisatie al-Qaeda een doorn in het oog. "Alleen al door die last van de Saudische schouders te nemen gaat er al een deur open naar een vreedzamer Midden-Oosten", aldus Wolfowitz.

Valse voorwendselen

Wolfowitz' baas, minister Donald Rumsfeld, ontkende donderdag in een radio-interview dat de VS Irak was binnengevallen "onder valse voorwendselen." Hij zei nog steeds te geloven dat de verdreven president Saddam Hussein chemische en biologische wapens had en nucleaire wapens ontwikkelde.

Iraakse rakket raakte bijna hoofdkwartier

De Amerikaanse nieuwszender CNN zond donderdagavond beelden uit van een Iraakse rakket die eind maart bijna het hoofdkwartier van de landstrijdkrachten van de coalitietroepen in Qatar raakte.

De al-Samoud raket, die vanuit Zuid-Irak werd afgeschoten, werd slechts enkele seconden voor de inslag onderschept door een Amerikaanse Patriot-raket. In het commandocentrum zaten honderden militairen en enkele journalisten.

CNN heeft destijds van de Amerikaanse legerleiding te verstaan gekregen dat de beelden pas na het einde van de oorlog in Irak uitgezonden mochten worden.