WASHINGTON - Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd een mannelijk muildier te produceren door klonering. Het is voor het eerst dat het klonen van een paardachtige is gelukt, stellen zij in een artikel in het wetenschappelijk blad Science.

Het gezonde veulen met de naam Idaho Gem is op 4 mei geboren, meldde Gordon Woods van de Universiteit van Idaho in Moskow. Muildieren zijn kruisingen van een mannelijke ezel en een vrouwelijk paard. Vrijwel altijd zijn deze nakomelingen steriel omdat ezels 62 chromosomen hebben en paarden 64. Muildieren hebben er 63. Hetzelfde geldt voor muilezels, kruisingen van een mannelijk paard en een vrouwelijke ezel.

Paardendraagmoeder

Woods en zijn medewerkers gebruikten lichaamscellen die in 1998 waren weggenomen uit een 45 dagen oude foetus van een muildier en brachten de celkernen over in eicellen van een merrie. Pas na 305 pogingen ontstond een embryo, dat zij implanteerden in een 'paardendraagmoeder'. Nog twee van deze dieren verwachten de geboorte van een muildierveulen.

Het kloneren van paardachtigen was tot dusver erg problematisch gebleken, kennelijk omdat er bij deze dieren sprake is van een hoge calciumconcentratie in de vloeistof rond de eicel. De wetenschappers uit Idaho imiteerden deze situatie bij de kweek van de eicellen voor de implantatie.

Nu het is gelukt, kan dat volgens de onderzoekers de weg openen naar het kopiëren van succesvolle renpaarden. De prestatie zou ook kunnen bijdragen aan beter kankeronderzoek.