JERUZALEM - De Israëlische premier Ariel Sharon en zijn Palestijnse ambtgenoot Mahmoud Abbas hebben drie uur met elkaar gesproken in Sharons kantoor in Jeruzalem. Volgens de Israëlische krant Haaretz was het bereiken van een staakt-het-vuren de inzet.

Sharon zei in een schriftelijke verklaring achteraf dat hij Abbas op het hart heeft gedrukt krachtige maatregelen tegen het Palestijnse terrorisme te nemen. Van Palestijnse zijde is vooralsnog geen commentaar gekomen.

Tweede ontmoeting

Het was de tweede keer dat de premiers elkaar ontmoetten sinds Abbas op 30 april beëdigd werd als premier. De eerste ontmoeting was op 17 mei. Ook toen was de routekaart naar de vrede, een stappenplan dat is opgesteld door de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties, onderwerp van gesprek.

Dat eerste gesprek leverde volgens Palestijnse bronnen geen tastbaar resultaat op. Sharon zou de Palestijnse eis hebben afgewezen om het vredesplan officieel te aanvaarden. Inmiddels heeft hij dat wel gedaan, zij het met een aantal kanttekeningen.

Nooit afstand van Jeruzalem

Overigens zei Sharon aan het begin van de avond dat Israël nooit afstand zal doen van Jeruzalem. Hij zei dat ter gelegenheid van de viering van de 36e verjaardag van de 'eenwording' van de stad. Tijdens de zesdaagse oorlog in juni 1967 veroverde het Israëlische leger het oostelijk deel van Jeruzalem op de Jordaniërs.