BUENOS AIRES - De Argentijnse president Fernando de la Rúa is donderdagavond afgetreden. De la Rúa heeft dat besluit genomen omdat de Peronisten met hem weigerden samen te werken in een regering van nationale eenheid bij het bestrijden van de economische crisis.

De la Rúa verliet het presidentieel paleis in Buenos Aires per helikopter. De aftocht volgde op de bekendmaking van zijn aftreden aan de volksvertegenwoordiging. De la Rúa is volgens ooggetuigen vertrokken naar de presidentiële residentie aan de rand van de Argentijnse hoofdstad.

In een verklaring, die op de tv werd voorgelezen, heeft De la Rúa de hoop uitgesproken dat zijn vertrek leidt tot herstel van de orde in het Zuid-Amerikaanse land. In de straten van Buenos Aires werd intussen feest gevierd door tegenstanders van De la Rúa. Hij erkent in het schrijven dat zijn aftreden direct verband houdt met de mislukte pogingen een regering van nationale eenheid te vormen.

Feest

Duizenden inwoners van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires hebben op straat een feestje gebouwd wegens het vertrek van president. Op verschillende plaatsen in de stad gingen mensen in een auto toeterend door de straten. Elders waren er evenwel weer plunderingen.

Het dodental als gevolg van het straatgeweld in Argentinië zou volgens sommige bronnen intussen 24 belopen. Andere reppen van 21 of 22 doden. Donderdag stierven vijf personen in de hoofdstad door politiekogels.

/NIEUWSArgentijnse regering biedt ontslag aanArgentinië kondigt staat van beleg af na plunderingen