WENEN - Jörg Haider, de voormalige leider van Oostenrijks extreem rechtse FPÖ, heeft vrijdag gezegd dat hij de nationale politiek verlaat na onenigheid met partijgenoten.
FPÖ

"Ik geef al mijn federale politieke activiteiten op en bouw geleidelijk mijn politieke carrière af", zei Haider, die gouverneur is van de deelstaat Karinthië. In feite vervult hij al bijna geen functies op nationaal niveau meer. Hij maakt alleen nog deel uit van het bestuur van de partij in Wenen.

Haider had al in februari zijn vertrek uit de nationale politiek aangekondigd. Aanleiding was toen kritiek van zijn partij op zijn ontmoeting met de Iraakse leider Saddam Hussein in Bagdad. Haider trok zijn verklaring korte tijd later weer in.

Spanningen

Intussen zijn de spanningen tussen Haider en de FPÖ-ministers verder opgelopen, met name met vice-premier Susanne Riess-Passer, aan wie hij twee jaar geleden de leiding van de partij overdroeg.

Haider verwijt zijn partijgenoten dat ze met de conservatieve partner
ÖVP

Maar volgens de regering is dat door de schade die Oostenrijk bij de overstromingen heeft opgelopen niet meer verantwoord.