AMSTERDAM - Trots op Nederland is deze week in de peiling van Maurice de Hond van 21 zetels gestegen naar 23 zetels. Daarmee is de partij van Rita Verdonk de tweede partij qua grootte. D66 blijft het goed doen en is na Trots op Nederland de partij met de grootste winst.

Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van De Hond.

D66 steeg deze week van elf naar twaalf zetels. In acht jaar tijd heeft deze partij niet meer op dit niveau gestaan, stelt De Hond. "De instroom van kiezers komt zowel van de linkerkant als de rechterkant van het politieke spectrum".

PvdA

De PvdA zakte naar twintig zetels, vorige week waren dat er nog 22. Volgens De Hond is de daling van de PvdA vast te stellen sinds dinsdag, het moment waarop Mariëtte Hamer werd gekozen als fractievoorzitter.

Het CDA steeg twee zetels (van 31 naar 33), terwijl de PVV van veertien naar twaalf zetels zakte. De partij had deze score voor het laatst in december, aldus De Hond.

De VVD leverde een zetel in en komt uit op dertien zetels. GroenLinks en de ChristenUnie bleven stabiel. Beide partijen hebben, net als vorige week, respectievelijk tien en zes zetels.

Daling

De partijen CDA, PvdA en VVD staan nu op 68 zetels. In vergelijking met de verkiezingen van 2006 is dat een daling van 28 zetels.

Van deze zetels zijn er 21 terechtgekomen bij Trots op Nederland. De Hond spreekt over een ongekend groot deel van de kiezers dat in anderhalf jaar tijd van partij is veranderd.