KRIMPEN AAN DE LEK - Een PvdA-raadslid heeft donderdagavond uit een huis van een AD-verslaggeefster zonder toestemming vertrouwelijke stukken weggehaald.

Loco-burgemeester Ron van de Haterd (PvdA) van de gemeente Nederlek bevestigde zaterdag een bericht daarover in het AD.

Een bode van de Zuid-Hollandse gemeente Nederlek ging naar het huis om stukken van de komende gemeenteraadsvergadering terug te halen. Bij de stukken zaten per ongeluk vertrouwelijke documenten over grondverkoop.

Buurvrouw

De journalist was niet thuis, dus vroeg de bode aan de buurvrouw of zij kon helpen. De buurvrouw, tevens raadslid van de PvdA, ging met een sleutel het huis binnen, pakte de documenten en gaf het aan de bode.

"Ze zijn buurvrouwen en komen al jaren bij elkaar over de vloer. Er is sprake van een vertrouwensband. Het had echter nooit mogen gebeuren. Maar er is geen enkele kwade opzet bij de bode of het raadslid geweest", aldus Van de Haterd.

Farce

Hij stelt dat de krant suggereert dat de gemeente de bode min of meer op pad heeft gestuurd met de mededeling dat de spullen hoe dan ook terug moesten komen. "Dat is een farce. Het is uit proportie gehaald", liet Van de Haterd weten.

Het AD overweegt aangifte te doen tegen alle betrokkenen. "Dit is een onaanvaardbare gang van zaken. Het is al een schok als je merkt dat er iemand in je huis is geweest die spullen heeft gestolen, maar het wordt nog veel ernstiger als je bedenkt dat deze misdrijven zijn gepleegd om te zorgen dat een gemeentebestuur zijn geheime stukken terugkreeg", zei hoofdredacteur Bart Verkade.

Situatie

Van de Haterd durft niet te zeggen of er sprake is van inbraak. "Ik ben geen jurist. Het is heel vervelend allemaal. Ik hoop dan ook dat we met zijn allen een gesprek kunnen hebben dit alles terug te brengen tot de daadwerkelijke situatie."

Over de vertrouwelijke stukken liet de loco-burgemeester weten dat "het best vervelend was geweest als het was gepubliceerd. Maar dan hadden we wel een manier gevonden om dat op te lossen."