NEW YORK - Irak ontwikkelt nog steeds op grote schaal biologische, chemische en nucleaire massavernietigingswapens. Dit blijkt uit de informatie die een Irakese overloper heeft overgedragen aan de autoriteiten in de Verenigde Staten. Dat heeft de krant The New York Times donderdag geschreven.

De Irakees Adnan Ihasn Saeed al-Haideri heeft tijdens ondervragingen door leden van de Amerikaanse veiligheidsdienst onder meer gegevens verstrekt over de plaatsen waar de wapens zouden kunnen zijn ontwikkeld of opgeslagen.

Bunker

Hij zegt als ingenieur zo'n twintig lokaties te hebben bezocht die hij geschikt moest maken voor dergelijke doeleinden. Zo zouden er zich onder andere in verscheidene privé-villa's van Saddam Hussein laboratoria voor de ontwikkeling van wapens bevinden, evenals in een bunker onder het grootste ziekenhuis van Bagdad.

Het gesprek met de overloper vond plaats in Bangkok en werd georganiseerd door de Iraakse Nationaal Congres, een organisatie die op verscheidene manieren strijd voor de val van Saddam Hoessein. De VS is momenteel bezig de informatie van de Irakees te toetsen. Volgens bronnen bij de veiligheidsdienst lijkt hij betrouwbaar, zo meldt de New York Times.

Ook volgens het hoofd van de VN-ontwapeningscommissie Unmovic Hans Blix heeft Irak naar alle waarschijnlijk de ontwikkeling van massavernietigingswapens weer ter hand heeft genomen. Blix zegt dat in een interview in het Franse blad Le Monde dat vrijdag verschijnt. De Amerikaanse president Bush verklaarde afgelopen maand dat Irak opnieuw wapeninspecteurs moet toelaten. Hij dreigde met een aanval als Hussein geen gehoor zou geven aan de eis.