DEN BOSCH - Hanja Maij-Weggen wordt waarschijnlijk de nieuwe commissaris van de koningin in Noord-Brabant. De oud-minister van Verkeer en Waterstaat is de eerste keuze van de voordrachtscommissie van de provincie. Nummer twee op de lijst is Ton Rombouts, de burgemeester van Den Bosch. De commissie heeft dat woensdagavond laten weten.

Maij-Weggen (CDA, 59) is de opvolger van huidig commissaris Frank Houben. Zij is momenteel lid van het Europees Parlement. Zij was van 1989 tot 1994 minister in het derde kabinet-Lubbers. Daarvoor was zij al tien jaar europarlementariër.

Akkoordje

In totaal hadden vijf mensen gesolliciteerd naar de functie. In eerste instantie leek Rombouts de beste papieren te hebben. Toch had de voordracht veel voeten in de aarde. Zo ging het gerucht dat het CDA en de VVD het op een akkoordje hadden gegooid over de verdeling van twee belangrijke vrijkomende politieke zetels in Noord-Brabant. De VVD zou de nieuwe burgemeester van Eindhoven leveren als het CDA het commissarisschap zou behouden.

Eindhoven zette vorige week de VVD'er Sakkers als eerste op de voordracht aan de minister van Binnenlandse Zaken. Het kabinet beslist binnenkort over de benoeming van de burgemeester en de commissaris.