HILVERSUM - Leefbaar Nederland kiest zondag op het jaarcongres in Breukelen een nieuw bestuur, dat zich zal moeten bezinnen op de toekomst. Vier mannen hebben zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap, van wie er een pleit voor opheffing van de partij.

Kandidaat-voorzitter H. ten Cate vindt het een goede optie als Leefbaar Nederland niet meer als zodanig voortbestaat. ,,Als ik voorzitter word, zal ik erop aansturen dat de partij wordt opgeheven'', zei hij woensdag desgevraagd. Wel vindt hij het hard nodig dat er een soortgelijke partij komt. ,,Maar niet onder de naam Leefbaar Nederland, want die is teveel beschadigd.'' Hij wil wel bij die nieuwe partij betrokken worden.

Functies

Ten Cate was al vanaf het begin in 2001 betrokken bij Leefbaar Nederland, als bestuurslid, secretaris en penningmeester. De andere drie kandidaten zijn Rick Manssen, Werner Olde Kater en Wil Palmans.

Politiek leider Haitske van der Linde zal zondag terugblikken op de desastreus verlopen verkiezingen in januari, waarbij de partij haar twee zetels verloor.