DEN HAAG - Politicus Geert Wilders wil openlijk de confrontatie aangaan met drie zeer orthodoxe imams.

De PVV-leider nodigt hen uit voor de eerste debatavond in Waddinxveen over zijn anti-Koranfilm Fitna nu de islamitisch geestelijk leiders uit Gouda daarvoor zijn afgehaakt.

Drie imams

Omdat Wilders graag met tegenstanders in debat wil, roept hij drie omstreden imams op vrijdag 16 mei naar de discussieavond te komen.

Het gaat om Fawaz Jneid van de As-Soennah-moskee in Den Haag, Mahmoud el Shershaby van de El Tawheed-moskee in Amsterdam en Ahmed Salam van een moskee in Tilburg.

"Dit zijn imams met wie ik een stevig debat kan voeren'', zei Wilders donderdag.

Regio

De eerste debatavond was eigenlijk alleen voor mensen uit de regio bedoeld. Maar de uitgenodigde imams uit Gouda weigeren te komen.

Zij wilden uitsluitend aan het debat deelnemen onder een aantal voorwaarden, waaraan de PVV niet tegemoetkomt. Zo vroegen de imams om een onafhankelijke voorzitter voor de avond en een debatagenda.

Discussie

Wilders kijkt daarom verder en nodigt de radicale imams uit Den Haag, Amsterdam en Tilburg uit voor de discussie. "Het zou leuk zijn als ik aan het begin van de avond met een imam in debat kan gaan", laat Wilders weten.

"De drie hebben zich minder vriendelijk over mij uitgelaten. En ik heb voor hen eens een motie in de Tweede Kamer ingediend om ze het land uit te zetten. Een debat moet je doen met mensen die anders denken. De imams mogen zeggen wat ze willen, maar dan moeten ze wel komen'', zei de politicus.

Aanmeldingen

De PVV heeft inmiddels ongeveer 150 aanmeldingen binnen voor de eerste debatavond. Het gaat grotendeels om niet-moslims.

Naar schatting hebben tien tot vijftien moslims aangegeven naar Waddinxveen te komen. Wilders noemt dat aantal teleurstellend en vraagt de moslimgemeenschap in en rondom Gouda zich aan te melden.

"Wel willen een open debat met de zaal. Het is niet onze intentie om een paar moslims uit te nodigen en daar vervolgens met een volle zaal tegenin te gaan zitten loeien'', aldus Wilders.

Niet-moslims

Niet-moslims reageren volgens hem enthousiast op de discussieavond over de islam en integratie. "Mochten de imams niet komen, dan doen we het met de rest van de zaal. De avond gaat hoe dan ook door'', zei Wilders.

Als de debatavond in Waddinxveen goed verloopt, wil de PVV soortgelijke bijeenkomsten organiseren in de rest van het land.