AMSTERDAM - Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft woensdag besloten discotheek Escape aan het Rembrandtplein te laten dichttimmeren. Zijn beslissing volgde op een inval van de politie in de nacht van zondag op maandag, waarbij grote hoeveelheden soft- en harddrugs zijn aangetroffen.

Volgens een woordvoerster van Cohen moet de club voor onbepaalde tijd dicht. "Het is in ieder geval niet zo dat Escape volgende week weer open kan. Eerst moet de loop uit de zaak zijn. De gewoonte dat je op zondagavond voor drugs bij Escape terechtkunt, moet er niet meer zijn." Al op woensdagavond staan discogangers voor een dichte deur.

Harddrugs

Uit eerdere observaties van de politie kwam vast te staan dat er in Escape vooral op zondagavond veel in harddrugs werd gehandeld. Bij de grootscheepse inval begin deze week trof de politie onder andere honderden XTC-pillen, tientallen wikkels met cocaïne en vele potten met de partydrug GHB aan. Zij pakte dertien mensen op voor drugsbezit, onder wie drie dealers. Volgens het Openbaar Ministerie zijn twee mensen die worden verdacht van de handel in harddrugs voorgeleid voor de officier van justitie.

Cohen

De gemeente gaat nu praten met de directie van de club. "Er moet weer vertrouwen in Escape bestaan, voordat de zaak weer open kan", aldus de woordvoerster van Cohen. Escape heeft de 'Loveland Rise Party' die voor woensdagavond stond gepland, verplaatst naar discotheek Arena. Ook veel andere clubavonden die de komende tijd op de agenda stonden, zijn naar alternatieve locaties overgeheveld. Escape bestaat sinds 1987 en is een van de populairste uitgaansgelegenheden in Amsterdam. De directie van de club was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.