BREDA - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft (deels) onvoorwaardelijke celstraffen geëist tegen twee mannen die betrokken zouden zijn geweest bij het wegpesten van een Liberiaans gezin uit Waspik.

De 22-jarige Ronny B. uit 's-Gravenmoer en de 18-jarige Youri van der H. uit Waspik verschenen donderdag voor de politierechter in Breda. De officier van justitie eiste tegen B., die een beperkt strafblad heeft, drie maanden cel.

Tegen van der H. eiste de officier een voorwaardelijke celstraf van een maand, bovenop de zeven dagen die hij in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Daarnaast zou hij 120 uur werkstraf moeten uitvoeren en de cursus Slachtoffer in Beeld Plus moeten volgen.

Discriminatie

Het OM verwijt de twee dat ze het Liberiaanse gezin hebben gediscrimineerd en belaagd. Samen met anderen zouden ze de gezinsleden allerlei racistische uitlatingen naar het hoofd hebben geslingerd.

Ook zou de groep waar de twee volgens het OM toe behoorden, het Liberiaanse gezin stelselmatig hebben getreiterd.

Zo zouden de Waspikse jongeren bijvoorbeeld eieren tegen het raam hebben gegooid en gezinsleden hebben belet plaats te nemen in de (buurt)bus.

Hitlergroet

B. wordt verder verweten dat hij met een bestelbus is ingereden op de moeder van het gezin. Van der H. zou met een scooter op haar zijn ingereden.

Hij staat verder nog terecht voor het brengen van de Hitlergroet naar een lid van een filmploeg die in oktober 2007 was afgekomen op het nieuws dat de Liberiaanse familie zou zijn weggepest.

Groep

De twee maken deel uit van een groep van elf jongeren die donderdag terecht staat. Zij zijn de enige meerderjarige verdachten. De andere negen, van wie de jongste veertien jaar is, staan achter gesloten deuren terecht voor de kinderrechter.

De uitspraak in alle zaken volgt donderdag aan het einde van de middag. De meeste minderjarige verdachten staan terecht voor discriminatie en belaging.

Weggepest

Het Liberiaanse gezin vertrok eind september 2007 uit Waspik en besloot niet terug te keren vanwege alle racistische pesterijen. Een onlangs verschenen rapport over de kwestie concludeert dat alle instanties hebben gefaald.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waalwijk is vorige week gevallen over deze zaak.