AMSTERDAM - Macrobioot A. Nelissen (53) is donderdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 5000 gulden. De rechtbank acht bewezen dat hij opzettelijk de gezondheid van José Krijnen, de ex-vrouw van politicus Roel van Duijn, heeft benadeeld.

Krijnen leed aan baarmoederhalskanker en had zich gewend tot de voorzitter van het zogeheten Kushi Instituut. De rechtbank meent dat Nelissen haar onvoldoende heeft gewezen op de beperkingen van de macrobiotiek. Vertrouwend op zijn advies, zag Krijnen af van behandeling in de reguliere gezondheidszorg. Het gevolg was dat haar gezondheid verslechterde.

De rechtbank meent dat Nelissen bij de uitoefening van zijn beroep tekort is geschoten in zijn bijzondere zorgplicht. Dit geldt volgens de rechtbank alleen voor de periode van mei 1994 tot juni . Deze periode is zo kort dat niet kan worden geconcludeerd dat dit ook heeft geleid tot de dood van Krijnen. Zij overleed in augustus 1998.

Het Openbaar Ministerie hield Nelissen verantwoordelijk voor de dood van twee patiënten. Het OM verweet de macrobioot hen niet te hebben door verwezen naar de reguliere gezondheidszorg. De officier van justitie had dertig maanden celstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk geëist voor het strafbare feit zware mishandeling met de dood tot gevolg, meermalen gepleegd.

De rechtbank kwam bij Krijnen tot een minder zwaar delict. De andere vrouw die in de tenlastelegging werd genoemd - zij leed aan borstkanker - , was zo vastberaden in haar afwijzing van de reguliere gezondheidszorg dat het advies van Nelissen daar geen invloed meer op had, aldus de rechtbank. Nelissen is van de beschuldigingen ten opzichte van haar vrijgesproken.

/NIEUWS'Jomanda gaf Sylvia Millecam kwalijke adviezen'