GRONINGEN - De 277 huisartsen in de provincie Groningen hebben al zeven maanden geen salaris meer ontvangen voor hun avond-, nacht- en weekeindediensten in de centrale doktersposten. Gezamenlijk hebben zij van de Doktersdiensten Groningen nog 1,5 miljoen euro tegoed, aldus directeur I. Scholten van deze instelling.

Het financiële tekort van de doktersdiensten is zo groot dat enkele doktersposten in de provincie met sluiting worden bedreigd. De problemen worden veroorzaakt door een gat in de begroting van de Doktersdiensten. Volgens Scholten is voor de zeven posten in de provincie 8,4 miljoen euro per jaar nodig.

Zorgverzekeraar Geové wil niet meer betalen dan 7,7 miljoen. Ook het geld dat de overheid voor de landelijke doktersposten heeft gereserveerd (68 miljoen per jaar) is volgens de directeur te weinig om de diensten draaiende te houden.

Maat vol

Hoewel er van acties nog geen sprake is, is voor veel huisartsen de maat vol, aldus Scholten. "We krijgen steeds meer boze brieven waarin met de deurwaarder wordt gedreigd," zegt ze. De kans dat huisartsen met hun werkzaamheden voor de doktersposten willen stoppen, wordt bovendien groter, vermoedt de directeur. Dit zou op den duur tot sluiting van een aantal posten kunnen leiden.

Geové weigert voorlopig met extra geld over de brug te komen, aldus H. Nienhuis van de zorgverzekeraar. "We voldoen aan onze verplichtingen." De instantie wil eerst weten wat de gevolgen voor de dienstverlening zouden zijn bij het huidige tekort. Bovendien moet de Doktersdienst eerst met bezuinigingsplannen komen voordat de zorgverzekeraar een definitief besluit neemt.