CANBERRA - De politie in de Australische hoofdstad Canberra heeft meerdere personen gearresteerd tijdens de Olympische fakkeltocht op donderdag. Agenten grepen in tijdens schermutselingen tussen pro-Tibet-betogers en Chinese Australiërs.

Verder porbeerden verscheidene mensenrechtenactivisten uit het anti-Chinakamp de estafetteloop te verstoren. Zij gingen op straat zitten of gooiden waterflessen en andere voorwerpen naar de fakkellopers en hun begeleiders.

Mede door omvangrijke veiligheidsmaatregelen verliep de tocht verder zonder problemen. Hoge hekken langs het traject moesten aanvallen op de vlam voorkomen.

Rijen dik

De duizenden China-aanhangers langs de route stelden de hooguit honderden activisten in de schaduw, meldden nieuwszenders. Ze stonden tot wel zes rijen dik langs de hele route. Honderden auto's reden door de straten met Chinese vlaggen.

"Het was zeer georganiseerd. Australiërs zullen zich wat ongemakkelijk voelen door het feit dat communistisch China langs is gekomen en heeft laten zien dat het alles kan kopen wat het maar wil", aldus vrij-Tibet aanhanger en senator Bob Brown van de Groenen over de massale pro-China betoging.

Publicitaire ramp

Wat een reis had moeten worden die in het teken staat van eenheid, is voor China uitgelopen op een publicitaire ramp. Gastlanden waar de vlam doorheen komt, hebben scherpe veiligheidmaatregelen moeten nemen om de fakkel te beschermen. In Parijs, Londen en San Francisco kwam het tot felle protesten. De wereldreis van de vlam verloopt inmiddels vrij rustig.