TEL AVIV - Israëlische onderzoekers hebben een nieuw vaccin ontwikkeld tegen de antraxbacterie, die miltvuur kan veroorzaken. Dat heeft de Israëlische krant Yediot Achronot donderdag gemeld.

Het vaccin is gemaakt in het hermetisch van de buitenwereld afgesloten onderzoeksinstituut Nes Ziona bij Tel Aviv. De onderzoekers maakten gebruik van gentechnologie. De entstof is getest op Israëlische soldaten en bleek aanmerkelijk minder bijwerkingen te hebben dan twee bestaande vaccins tegen miltvuur.

De soldaten, die vrijwillig meewerkten aan het onderzoek, werden drie keer ingeënt met het nieuwe vaccin. Na zes weken bleken ze anti-stoffen tegen de antraxbacterie in hun bloed te hebben. De ontwikkeling van het vaccin heeft tien jaar geduurd.

In de VS worden in de komende dagen waarschijnlijk rond de 3000 medewerkers van de posterijen en van het Congresgebouw ingeënt tegen miltvuur. Sinds begin oktober zijn in de VS vijf mensen overleden aan miltvuur. Zij werden besmet door poederbrieven die antraxsporen bevatten.