DELFT - De politie heeft woensdagochtend een 27-jarige Delftenaar aangehouden die wordt verdacht van brandstichting in een hotel in de binnenstad van Delft, enkele uren voor de arrestatie. Dat heeft een politiewoordvoerster woensdag laten weten.

De recherche onderzoekt of de man ook betrokken is bij andere recente branden in panden in de binnenstad.

Omdat die tot onrust leidden, besloten politie en burgemeester Bas Verkerk extra toezicht te houden.

Groot onderzoek

Na de melding van de brand in hotel Grand Canal in de Breestraat begon de politie in de omgeving direct een groot onderzoek.

Omstanders meldden het signalement van de man, waarna de politie hem rond 5.15 uur kon aanhouden.

Eigenaren

Volgens de politie worden de eigenaren van de panden waar brand is gesticht niet gezien als verdachten. De zegsvrouw wil echter niets kwijt over de relatie tussen de verdachte en de eigenaren van de gebouwen.

De regionale zender RTV West meldde woensdag op haar website dat de verdachte een huurder is van de eigenaar van de door brand getroffen panden.

Alle gebouwen zouden eigendom zijn van de Delftse pandjesbaas Jaap den Dulk, aldus RTV West.

Hotel

De brand in het hotel is de vierde brandstichting in Delft in twee weken tijd. In de nacht van zondag op maandag woedde er brand in een studentenhuis annex kamerverhuurbedrijf aan de Voldersgracht.

De brandweer wist toen negen bewoners uit het pand te redden. Eerder werd twee keer brand gesticht in een pand voor studenten aan de Oude Delft.

Dat gebouw ligt enkele meters van het hotel waar in de nacht van dinsdag op woensdag brand is gesticht. Bij het eerste incident moesten negen personen met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.

Schadebedrag

De brandweer kon woensdag niets zeggen over het schadebedrag. Het pand aan de Oude Delft is zodanig uitgebrand dat het voorlopig niet bewoond kan worden.

In het hotel in de Breestraat is de schade minimaal. In het huis aan de Voldersgracht is de schade volgens de brandweer te overzien.

Wel meldde Verkerk eerder dat dit gebouw niet aan de wettelijke eisen voldoet. De gemeente legde daarom begin dit jaar een dwangsom op.