UTRECHT - De as van een gestorven kind moet over de beide gescheiden ouders worden verdeeld. Dat heeft de rechtbankpresident in Utrecht donderdag beslist in een kort geding dat door de vader was aangespannen.

In augustus overleed een van de twee kinderen van de in 1998 gescheiden man en vrouw. De achttienjarige dochter was zeer ernstig en meervoudig gehandicapt. Na de scheiding was zij aan de moeder toegewezen.

Enkele dagen na het overlijden is het kind in besloten kring gecremeerd. Pas hierna heeft de moeder de vader geïnformeerd. Die liet meteen beslag leggen op de bus met as. Hij wil een deel van de as laten bijzetten in een columbarium.

De moeder wil de as echter over zee laten uitstrooien en een klein deel verwerken in een draagbaar urntje. Zij weigerde een deel van de as aan de vader af te staan.

Volgens de rechter heeft de moeder de belangen van haar voormalige echtgenoot geschaad door hem niet tijdig in te lichten over de dood en crematie van zijn kind. Hierdoor kon hij niet op een waardige manier afscheid nemen. De vrouw moet binnen vijf dagen een deel van de as aan de man geven, oordeelt de rechtbankpresident.