WOERDEN - Wietteelt moet in Nederland legaal worden. Tegelijkertijd zou de overheid onder toezicht harddrugs moeten verstrekken aan verslaafden. Alleen onder die omstandigheden kan de politie goed de strijd aanbinden met drugscriminelen.

Dat zegt scheidend voorzitter Hans van Duijn van de grote politievakbond NPB in een woensdag gepubliceerd interview in de GPD-bladen.

De aanpak van drugscriminaliteit heeft de afgelopen jaren volgens hem weinig opgeleverd, maar trekt wel een zware wissel op de politie. Door de vele uren die agenten steken in drugsbestrijding, komt de aanpak van andere vormen van criminaliteit in het gedrang, aldus Van Duijn.

Afscheid

De 60-jarige Van Duijn vertrekt eind mei als NPB-voorzitter. Rondom zijn afscheid roept de vakbondsman de politietop op zich sterk te maken voor legalisering van de wietteelt en een gecontroleerde verstrekking van harddrugs aan verslaafden.

Van Duijn lijkt het politieke tij niet mee te hebben. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft vorige maand nog aangekondigd dat hij werkt aan een verbod op growshops, winkels die materialen verkopen voor de wietteelt.

Hennepbeurzen

De bewindsman streeft naar een breed verbod op "alles dat de productie van cannabis faciliteert". Dat betekent dat na een wetswijziging bijvoorbeeld ook hennepbeurzen onder de strenge aanpak kunnen vallen. De Tweede Kamer heeft in november gevraagd om een verbod op growshops.

Op lokaal niveau hebben de burgemeesters Job Cohen van Amsterdam en Gerd Leers van Maastricht eerder juist voor een versoepeling van het softdrugsbeleid gepleit.