DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft de Belgische ontsnappingskoning Nordin Benallal dinsdag veroordeeld tot een celstraf van 4,5 jaar voor een gewapende overval op een motorzaak in Den Haag. Zijn handlanger Yasin M. kreeg 3,5 jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden respectievelijk zes en 4,5 jaar cel. Het Belgische tweetal beroofde de Haagse motorwinkel op 30 oktober. Drie dagen eerder waren ze op spectaculaire wijze uit de gevangenis in Itter (België) ontsnapt.

Geweer

Voor deze uitbraak hadden handlangers personeel van een helikopterbedrijf gegijzeld en een piloot gedwongen hen naar het complex te vliegen. Het toestel bereikte de binnenplaats, maar doordat andere gedetineerden eraan gingen hangen, stortte het neer. De handlangers gaven Benallal een kalasjnikov-geweer, zodat hij alsnog kon ontsnappen. Buiten stond een vluchtauto klaar.

Het was voor de 28-jarige Benallal niet zijn eerste geslaagde vluchtpoging. Hij wist in totaal al vier keer uit een gevangenis te komen en verwierf daardoor de naam ontsnappingskoning.

Klappen

Nadat Benallal uit de Itterse bajes was ontsnapt, vluchtte hij naar Nederland. Omdat hij en zijn handlanger M. vervoer nodig hadden, beroofden ze de motorzaak. Benallal bedreigde een medewerker van de winkel met een pistool. Hij gaf de man enkele klappen met het wapen. Het pistool ging kort daarop af, volgens Benallal per ongeluk.

De rechters geloofden die lezing niet en noemden het een wonder dat er geen slachtoffers waren gevallen. Ze rekenden het hem bovendien zwaar aan dat hij al eerder voor soortgelijke vergrijpen is veroordeeld. Benallal verklaarde spijt te hebben van de overval.

Lager

De raadsvrouw van Benallal zei nog niet te weten of ze in hoger beroep gaat. "Daarvoor moet ik eerst met mijn cliënt spreken. Maar het is positief dat de straf lager is uitgevallen dan de eis."

Nederland levert Benallal uit aan België. Dat land wil hem berechten voor zijn uitbraak. Bovendien moet hij nog 27 jaar uitzitten voor eerdere veroordelingen.