ORLANDO - Een moslimvrouw in de Verenigde Staten spant een proces aan tegen de Amerikaanse staat Florida, omdat die haar rijbewijs heeft ingetrokken waarop ze gesluierd op de pasfoto staat. Dat heeft de Amerikaanse tv-station CNN woensdag gemeld.

De 35-jarige Sultaana Freeman stond gesluierd op de pasfoto van haar rijbewijs, waardoor alleen haar ogen waren te zien. Volgens de autoriteiten kan een foto met daarop een verborgen gezicht een gevaar vormen voor de openbare veiligheid. Drie maanden na de bloedige aanslagen van 11 september 2001 kreeg ze het verzoek de gewraakte foto te vervangen door een andere waar ze ongesluierd opstaat.

Vrijheid van religie

Toen ze weigerde, trok de staat haar rijbewijs in. Freeman vindt dat de staat haar vrijheid van religie schendt door een andere foto te eisen. Bovendien vindt ze dat een foto van haar onbedekte gezicht niet in overeenstemming is met de koran, aldus haar advocaat.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was er geen verband tussen de aanslagen, die door radicale moslims zijn uitgevoerd, en het verzoek de foto te wijzigen. Wel zegt het OM dat de pasfoto's van rijbewijzen door de politie kunnen worden gebruikt bij het identificeren van criminelen en het opsporen van vermiste personen en slachtoffers van misdaden.