TERNEUZEN - De Combinatie Wrakkenruiming Westerschelde, CWW, is deze week begonnen met het ruimen van het grootste scheepswrak uit de Westerschelde. De operatie maakt deel uit van een grote schoonmaakactie om de vaargeul van de Westerschelde bevaarbaar te houden. In totaal worden hiervoor 38 wrakken geborgen.

De ms Alan A. Dale zonk op 24 december 1944 met een lading zogenaamde Government Goods aan boord en ligt tussen Borsele en Hoofdplaat aan de kant van Zeeuws-Vlaanderen. Een woordvoerder van Dredging International NV, een van de deelnemers in CWW, meldde woensdag dat het lichten van het wrak ongeveer zestig dagen duurt. Vrijwel het gehele casco van het 131 meter lange en ruim 17 meter brede schip is nog aanwezig, inclusief de lading en zal in delen naar boven worden gehaald.

Tandenborstels, munitie en meel

Bij de berging zijn schepen, gespecialiseerd in munitieverwijdering en oliebestrijding aanwezig, omdat niet precies bekend is waar de lading uit bestaat. Het van oorsprong Deense schip was in de oorlog in beslag genomen door de Amerikanen en had een Amerikaanse lading. Omdat vermoedt werd dat het schip olie vervoerde, werden er in 2001 proefboringen gehouden. Grote hoeveelheden olie werden hierbij niet gevonden, wel een lading tandenborstels, wat munitie en een meelzak.

Het opruimen van de laatste 38 wrakken in de vaargeul van de Westerschelde begon in februari. De Nederlandse en Vlaamse regering sloten in 1995 een verdrag om de Westerschelde te verdiepen, zodat de haven van Antwerpen bereikbaar blijft voor de steeds groter wordende zeeschepen. Die verdieping is inmiddels afgerond, maar onderdeel van het verdrag was ook om wrakken te ruimen.